Prestaties en toepassingen van infraroodverwarming

Technische specificaties Welnu HR infraroodpanelen

Aansluiting3x25A
Verbruik (m2/jaar)*25-40kWh
CO2-equivalent (m2/jaar)*7,25-11,6 kg**
Geluid0dB
Gewicht paneel per m217kg
Stralingshoek170 graden
Terugverdientijd 4,5 jaar
Terugverdientijd (met eigen PV)1,5 jaar

*afhankelijk van gebruik en isolatiewaarde

**CBS-data over rendementen CO2-emissie elektriciteitsproductie

Hoe onderscheiden de HR infraroodpanelen van Welnu zich?

Er is een grote diversiteit aan infraroodpanelen op de markt. Bij de bouwmarkt zijn voor een bescheiden bedrag panelen te kopen. De werking en de levensduur zullen eveneens bescheiden zijn. In bepaalde omstandigheden is dat voldoende. Maar voor een serieuze en degelijke (hoofd)verwarming is het advies om alleen voor hoogwaardige infraroodpanelen te kiezen.

HR infraroodpanelen van Welnu onderscheiden zich van andere panelen op de markt doordat de golflengte van de straling met behulp van wetenschappers geoptimaliseerd. Dit heeft een positief effect op de stralingshoek en de afstand die kan worden overbrugd.

Terwijl de gemiddelde stralingshoek van infraroodpanelen rond de 120 graden ligt, is de stralingshoek van HR infraroodpanelen van Welnu maar liefst 170 graden. Dit heeft als voordeel dat ze een veel groter bereik hebben en de stralingswarmte beter wordt verdeeld over de ruimte. Daarnaast kunnen ze tot 5 meter afstand overbruggen. Zodoende kunnen ze ook worden ingezet bij gebouwen met hoge plafonds zoals in winkels en fabriekshallen.

Waarom Welnu?

  • grote stralingshoek
  • betaalbaar
  • lekker warm zonder gas
  • eenvoudige bediening 
  • plug and play
  • niet storingsgevoelig
  • goede service
  • 5 jaar garantie
  • made in Holland
  • levertijd binnen 6 weken
  • toepasbaar in systeemplafond

Aansturing

Er zijn verschillende manieren om HR infraroodpanelen van Welnu aan te sturen:

Een (mobiele) thermostaat is gekoppeld aan het paneel of de gekoppelde panelen in een ruimte. De regeling kan handmatig gebeuren door de gewenste temperatuur in te stellen. Ook kan een programma worden ingesteld dat is aangepast aan het dagritme van de bewoner.

Een app werkt in combinatie met een (mobiele) thermostaat. Het kan de panelen direct aansturen of een weekprogramma instellen. Daarnaast kan op afstand de temperatuur worden ingezien en aangepast. Het gebruik van de app vereist wel een wifi-netwerk.

Een aan/uit-schakelaar schakelt de panelen direct aan en uit.

Toepassingen van HR infraroodverwarming

Eenvoudige installatie

Iedere tochtvrije ruimte kan worden verwarmd met behulp van infraroodpanelen. Terwijl veel andere warmte-oplossingen grote aanpassingen aan het gebouw vergen, kunnen infraroodpanelen snel en eenvoudig worden geïnstalleerd.

Combinatie met verwarmingssystemen
Een groot voordeel van HR infraroodpanelen is dat ze
uitstekend kunnen worden gecombineerd met andere (duurzame) oplossingen. Zo dienen ze als bijverwarming als de warmtepomp op koude dagen niet volstaat of als de verouderde cv (te) hard moet werken om het hele huis te verwarmen. Infraroodverwarming
is ook geschikt voor ruimtes die je slechts een paar keer per dag of een enkele dagen per week gebruikt. De badkamer en het thuiskantoor zijn hier goede voorbeelden van. Infraroodpanelen worden dan eenvoudig geprogrammeerd op het gebruiksritme.

Ventilatie losgekoppeld van verwarming
Bij infrarood is de verwarming losgekoppeld van de ventilatie. De warmtestralen verwarmen namelijk de massa (oppervlakten) en niet de lucht. Dit heeft als grote voordeel dat kan worden geventileerd zonder dat de warmte de ruimte uitvliegt. Bij andere systemen zoals de cv en warmtepomp die via de lucht verwarmen, leidt ventileren direct tot energieverlies.

Warm water
Infraroodverwarming levert geen warm tapwater. Dit kan
eenvoudig worden opgelost door een elektrische boiler in te zetten. Een warmtepompboiler is een energiezuinig alternatief.

Opslag van energie
Infraroodpanelen dragen bij aan de opslag van opgewekte energie. Zonnepanelen wekken vaak energie op als de behoefte aan elektriciteit in een woning het laagst is. Als het ’s avonds in huis juist behaaglijk moet worden, wekken de zonnepanelen geen energie meer op. Dat is niet optimaal. Met infraroodverwarming kan de energie overdag worden opgeslagen door de massa in de ruimte op te warmen. De massa koelt langzaam af waardoor ’s avonds veel minder energie nodig is voor de verwarming. Dit is vooral interessant in combinatie met zonnepanelen.