De warmte van infraroodpanelen wordt opgenomen door de ‘oppervlakten’ en vervolgens afgegeven aan de ruimte. Vanaf een basistemperatuur van bijvoorbeeld 16° C gaat dit snel. Afkoelen gaat langzamer, ook al gaat er even een deur open. In praktijk staan de panelen een derde van de tijd aan: een uur warmte vergt 20 minuten elektra/vermogen.
Belangrijk voor het verwarmen van gehele ruimtes in een gebouw zijn het rendement, het warmtebereik en de stralingshoek van de infraroodpanelen. Welnu infraroodpanelen hebben een hoog rendement, een groot warmtebereik van 5 meter en een brede uitstralingshoek, bijna horizontaal. Meer dan genoeg om de ruimte snel en behaaglijk te verwarmen.
Waar moet het warm zijn? Welke tijd? Welke temperatuur?
Infraroodverwarming is flexibel.
1 Waar :
In elke gewenste ruimte, bijvoorbeeld alleen de werkplek, alleen de koffiekamer;
2 Wanneer :
Op elke gewenste tijd, bijvoorbeeld alleen als er mensen zijn;
3 Warmte :
Op elke gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 18°C in de keuken, 23°C in de woonkamer en 27°C in de behandelruimte.
De infraroodpanelen vergen geen onderhoud. Als er al storingen zijn, dan betreffen deze meestal de besturing en zijn deze snel verholpen. Mocht er toch een defect aan een paneel zijn, dan wordt deze eenvoudigweg vervangen. Het verwarmingssysteem blijft, op het ene paneel na, in tact. De garantieperiode op de infraroodpanelen is vijf jaar.
De kenmerken van infrarood leiden tot vernieuwende en duurzame installaties. Er is sprake van samenwerking tussen de functionaliteiten verwarmen, isoleren/warmte behouden, ventileren/warmte terugwinnen, koelen/zonwering, warm water/opslag en energie opwekken. Anders denken: Ken de eigenschappen en denk in systemen.
Wil je een afspraak maken voor overleg? Vul het contactformulier in en er wordt snel telefonisch contact met je opgenomen.
Het meest gebruikte formaat van een infraroodpaneel van Welnu is 60*60 cm met een vermogen van 525 watt. Welnu levert panelen in diverse formaten en wattages, steeds met 30 cm verschil en een ander vermogen. Bijvoorbeeld 120*60 cm met 1.150 watt, 60*90 cm met 825 watt, 30*120 cm met 525 watt.
Afhankelijk van de isolatie van het gebouw en van eventuele andere aanwezige installatiesystemen rekent Welnu met 50 tot 100 watt per m2 vloeroppervlak. Welnu levert in twee kleuren: wit en zwart.
Stuur een plattegrond, geef een omschrijving van het gebouw en vraag een verwarmingsplan op bij Welnu.
Welnu levert de infraroodpanelen inclusief besturing, via een app of een thermostaat.
De app is voor digitale gebruikers en bij meerdere panelen in één gebouw.
De thermostaat is voor analoge gebruikers en bij enkele panelen in één gebouw.
De thermostaat is bedraad of draadloos, met weekprogramma of zonder programma en altijd met een simpele aan/uit knop en eenvoudig te bedienen temperatuurkeuze. De thermostaat communiceert met een ontvanger aan een infraroodpaneel. Welnu programmeert de ontvangers. Eén thermostaat kan gekoppeld worden aan één of meerdere panelen. Bijvoorbeeld aan één werkplek of aan de hele kantoorruimte.
Diverse landen in Europa doen wetenschappelijk onderzoek naar verwarmingssytemen, waaronder infraroodverwarming.
2024. Per 2024 werkt Welnu mee aan een vierjarig onderzoek naar de beleving en besturing van infraroodverwarming in sociale huurwoningen in heel Nederland.
2021. In opdracht van RVO en TKI Urban Energy heeft adviesbureau W/E Adviseurs een onderzoek uitgevoerd onder 52 Nederlandse huishoudens. Zij gebruiken infraroodverwarming als hoofverwarming. Zelfs toen het bijzonder koud weer was – veel Nederlanders schaatsten op natuurijs – verwarmden de panelen de woningen behaaglijk. Verder blijkt uit het onderzoeksverslag dat het gemiddelde energiegebruik op jaarbasis minder dan de helft is van een gasgestookte verwarming.
2021. In opdracht van het Duitse Ministerie voor Bouw deed Hogeschool Konstanz onderzoek naar infraroodverwarming. Conclusie van dit onderzoek is dat de combinatie van infraroodverwarming met zonnepanelen, in vergelijking met de warmtepomp, de goedkoopste en duurzaamste verwarming is.