Er zijn meerdere merken en typen panelen met diverse wattages en afmetingen, gemaakt van verschillende materialen.
Belangrijk voor het efficiënt werken van de panelen zijn het het stralingsrendement, warmtebereik en de stralingshoek. Welnu HR infraroodpanelen hebben een stralingsrendement van meer dan 90% en een groot warmtebereik van 5 meter. Tegelijkertijd is de uitstralingshoek ook groot, namelijk 170 graden. Om die redenen zijn Welnu infraroodpanelen hoogwaardig en efficiënt. We noemen ze daarom HR panelen. HR staat voor Hoog Rendement.
Omdat Welnu HR panelen zo efficiënt zijn kun je ze gebruiken als hoofdverwarming, dus om een hele woning of gebouw mee te verwarmen.
Ze zijn daarnaast flexibel inzetbaar. Je kunt ze thuis gebruiken om één ruimte te verwarmen, bijvoorbeeld de zitkamer, badkamer of de thuiswerkplek. Je past ze flexibel toe in gebouwen, waar het niet overal even warm hoeft te zijn. Je kunt infraroodpanelen altijd gebruiken in combinatie met een andere verwarmingssysteem zoals bijvoorbeeld centrale verwarming.
Welnu HR infraroodpanelen verwarmen ruimten in uitstekend geïsoleerde en ook in matig geïsoleerde woningen.
Je past in een matig geïsoleerde woning Welnu HR infraroodpanelen toe als deze moeilijk te isoleren is of wanneer je het isoleren wilt uitstellen tot een later moment, bijvoorbeeld in combinatie met een verbouwing. Ook in minder goed geïsoleerde woningen en gebouwen is het stroomgebruik relatief laag, zeker als je de verwarming actief regelt op basis van de warmtebehoefte.
Het meest gebruikte infraroodpaneel is 60*120 cm groot met een vermogen van 1.150 watt. Welnu levert panelen in diverse formaten en wattages, steeds met 30 cm verschil. Bijvoorbeeld 60*60 cm met 525 watt, 60*90 cm met 825 watt, 30*120 cm met 525 watt. Het gemiddelde benodigde vermogen van een Welnu HR infraroodpaneel is 75 watt per m2 vloeroppervlak. Afhankelijk van de isolatie van het gebouw en van eventuele andere verwarmingssystemen rekent Welnu met 50 tot 100 watt per m2.
Wil je een offerte voor jouw woning, kantoor, gebouw? Vraag het direct aan.
Een draadloze thermostaat, die gekoppeld is aan de panelen in de ruimte. De thermostaat is handmatig te bedienen en per dag programmeerbaar.
Een app, die werkt met een router en draadloze sensoren. Je bestuurt, programmeert en monitort de verwarming in meerdere ruimten.
Een aan- uitschakelaar.
Voor handbediening.
Er zijn meerdere wetenschappelijk onderzoeken gedaan met infrarood die bewijzen dat moderne HR infraroodverwarming zeer effectief is.
In 2021 heeft adviesbureau W/E Adviseurs in opdracht van RVO en TKI Urban Energy een onderzoek uitgevoerd onder 52 Nederlandse huishoudens. Zij gebruiken infraroodverwarming als hoofverwarming. Zelfs toen het bijzonder koud weer was – veel Nederlanders schaatsten op natuurijs – verwarmden de panelen de woningen behaaglijk. Verder blijkt uit het onderzoeksverslag dat het gemiddelde energiegebruik op jaarbasis minder dan de helft is van een gasgestookte verwarming.
Hogeschool Konstanz deed in opdracht van het Duitse Ministerie voor Bouw onderzoek naar infraroodverwarming. Het verslag verscheen in 2021. De conclusie is: de combinatie van infraroodverwarming met zonnepanelen is in vergelijking met de warmtepomp de goedkoopste en duurzaamste verwarming.
Samenvattend: infrarood is een effectieve en financieel aantrekkelijke verwarming